Κυριακή, 16 Μαΐου 2010

Καλάβρυτα (Α΄ μέρος)

Το τρένο πάει για τα Καλάβρυτα......Προχωρεί μέσα σ' ένα βαθύ,καταπράσινο φαράγγι που σου φαίνεται ατελείωτο...


Δίπλα του κατρακυλούν τα αφρισμένα νερά του Βουραϊκού.

Τα Καλάβρυτα είναι χτισμένα ψηλά στην ορεινή Αχαία...Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου, η φύση σε καλοσωρίζει ολάνθιστα.........Κοντά στο παλιό σχολείο είναι ο τόπος που εκτελέστηκαν οι Καλαβρυτινοί από τους Γερμανούς...

(Ο τόπος της εκτέλεσης) 

"Ψάχνουμε στην χόβολη της μνήμης για δυο σπίθες θύμησης,για ένα κλωνάρι ανθισμένης ρίγανης,για ένα δάκρυ κάτω από τη στενή παλάμη της πέτρας,για μια φωνούλα λυπητερού,ραγισμένου σήμαντρου."(Γιάννης Ανδρικόπουλος, σελ. 71, "Μαρτυρίες,Πάνος Νικολαϊδης-'Ενας διασωθείς αφηγείται")Βόρεια της πόλης βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.


"Η λευτεριά έχει δρόμο μακρύ.Αντάλλαγμα ζητά.Λύτρα πολλά.ΝΙΑΤΑ,ΖΩΗ,ΓΕΛΙΟ,ΧΑΡΑ........"  *
*(Πνοές Ειρήνης,Τα παιδιά γράφουν για τα παιδιά,εκδ.Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτιανού Ολοκαυτώματος,Καλάβρυτα 2007)

2 σχόλια:

  1. Γλυκιά μου, δεν σε προλαβαίνω να διαβάζω τις υπέροχες αναρτήσεις που είναι τόσο σημαντικές, λυπάμαι που ο χρόνος με πιέζει και δεν μπορώ να τις αναλύσω σε βάθος. Σου εύχομαι μια υπέροχη Εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλέ μου,
    Από την μία χαίρομαι που οι αναρτήσεις μου σου αρέσουν,αφού δίνω βαρύτητα στην γνώμη σου και από την άλλη λυπάμαι που πιέζεσαι τόσο και προφανώς αγχώνεσαι.
    Σου εύχομαι να έχεις μια ήρεμη(όσο γίνεται) εβδομάδα και να ξέρεις ότι εκτιμώ πολύ το ότι βρίσκεις χρόνο για μένα,παρόλο που δυσκολεύεσαι.Να σου πω την αλήθεια,απόψε ειδικά,η παρουσία σου έδιωξε μακριά μία μελαγχολία και στενοχώρια που με κατέβαλε.Να είσαι καλά και.........να προσέχεις πολύ!!!ΟΝΕΙΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΛΥΚΑ,ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή